Julegaver? Til meg?

Overskriften er rein falsk beskjedenhet, altså. Jeg elsker gaver. Julegaver, bursdagsgaver, overraskelser – less på! Og jeg fikk virkelig fine ting til jul. Særlig fagbøker, og her kommer en liten gjennomgang.

Jeg starter på toppen med den fineste boka fra den fineste giveren. Jeg fikk nemlig Recipes from the World of Tolkien av barnet! Og for ei bok!

Ett av oppslagene i boka. Fin, ikke sant?

Foreløpig har jeg bare testa de alveinspirerte rundstykkene, men det frister virkelig å lage mer. Hver oppskrift følges av en liten tekst om hvorfor og hvordan akkurat denne retten passer inn i universet. Oppskriftene er ryddige og stort sett enkle og inneholder ingredienser det er greit å få tak i. Stort pluss for småartikler som «Food on the go», «Food and the Elves» og «Feasting in Tolkien» som gir bakgrunnskunnskap. Fine og stemningsfulle illustrasjoner. Og jeg ble sulten av å lese der jeg satt og nikoste meg første juledag. Det sier jo litt …

Jeg fikk også kokeboka Mer enn mett, skrevet av Mia Frogner. Den har undertittelen For klimasaken fra kjøkkenbenken og handler om veganmat.

Forsida og en illustrasjon.

Jeg er verken veganer eller vegetarianer, men jeg er opptatt av å leve bærekraftig, så det blir en del kjøtt- og fiskefrie dager her i huset. Frogner står bak bloggen Green bonanza og boka er minst like inspirerende som bloggen. I tillegg til enkle, apetittvekkende oppskrifter med mange valgmuligheter, gir boka meg håp om at jeg, som forbruker, kan bidra med noe bra i denne skeivkjørte verdenen vi lever i. “Dine handlinger teller. Alltid.”, sier forfatteren. Og det gjør godt når jeg kan føle at jeg går i motbakke. Boka er faglig solid, nydelig illustrert og med forbilledlig innholdsfortegnelse og register.

Grønnsakshagen blir mer og mer viktig for meg. I går tok jeg meg i å kose meg med en frøkatalog! Ja ja, jeg er vel bitt av basillen. Så Dyrk enkelt av Maria Berg Hestad var en velkommen gave under treet. Det er en grunnleggende tilfredsstillelse i å kunne gå ut i egen hage og plukke middagsingredienser. Eller mynte til fersk te. Eller frukt til desserten! Jeg får til mye, synes jeg, men feiler også stadig. Men det gjør jammen proffer som Hestad også. Og i stedet for å gi opp, lærer hun av det. Og deler lærdommen med leseren. Boka er spekka med nyttige og praktiske tips om jord, skadedyr, såing og høsting. Og fine, fargerike bilder. I første rekke har jeg bitt meg merke i det som handler om å utnytte plassen. Klarer jeg tre ulike avlinger i en og samme pallekarm om jeg vintersår spinat snart? Jeg skal i alle fall prøve!

Tenk om jeg får til dette??

Og en liten, nei stor!, perle til slutt, nemlig Ugress av Liv Borgen. Den bygger på de mange plansjene kommunal eiendomsforvalter i Kristiania, Emil Korsmo, sørga for å få produsert som folkeopplysning fra 1913 til 1938. Dette er nydelige, detaljerte plansjer i delikate farger. Til hvert oppslag hører en tekst med faglig beskrivelse av ugresset, utbredelse, historie og bruk som mat, medisin og/eller fargeplante. Jeg kan nesten ikke åpne denne boka, for jeg blir sittende og bla i evigheter. For husk at ugress er en plante som vokser på et sted du ikke vil ha den. Det betyr ikke at den er unyttig eller stygg. (Det ligger noe visdom gjemt i det utsagnet, men det skal jeg la ligge.)

Pen bok og (også) pent ugress

Godt nytt fagbokår!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *