Ti kniver i hjertet. Minst!

I Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes, møter leseren Tuva på tolv år. Hun har klare planer for sjuende klasse. Hun skal blant annet forelske seg og finne sin egen stil. Og bygge ferdig hytta i skogen sammen med venninnene. Jeg tror ikke jeg har følt på den vanskelige overgangen mellom barn og ungdom på denne måten siden jeg var der sjøl. For det er ikke enkelt når ei venninne har fått kjæreste og begynt med lipgloss og den andre venninna synes alt med forelskelse er superteit og heller vil leke krig med B-klassen. Tuva selv befinner seg på midten og ikke vet hva hun vil. Særlig vanskelig blir det når Tuva faktisk forelsker seg og det blir sett på som å ta side i konflikten.

Selv om det er ei jente Tuva forelsker seg i, er det ikke det som er det store temaet i boka. Tuva tenker litt på saken og kommer fra til at akkurat det er helt greit. Nei, det er det det vanskelige vennskapet som er fokuset. Det gir hele fortellingen en god balanse og oppleves befriende.

Og de voksne her er så fine! Læreren deres er muligens lesbisk, det er heller ikke noe tema. Det viktige er at hun stiller opp når Tuva trenger det, med praktisk hjelp, enkle råd og ikke noe stress. Jeg tror også vi møter en kandidat til Tidenes Far-prisen her. Han er akkurat så tydelig og til stede som Tuva trenger. Og han lar henne være i fred når det er det som er behovet. Premiepappa! Som visstnok også lager verdens beste lasagne. Voksne tar stor plass i tolvåringers liv, så å la dem gjøre det også i denne historien, gjør den realistisk.

Dette er delvis Tuvas dagbok, hun skriver og tegner mye selv. Fortellingen som binder dagboknotatene sammen, er i tegneserieform. Jeg synes Tuvas og fortellerens språk og tegnestil står godt til hverandre, lesinga flyter lett og det enkle språket utfylles av illustrasjonene.

Det er nesten utrolig at dette er en debut, for noe mer helstøpt skal en lete lenge etter. Mer. Mer!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *