Mari leser prisbøker – igjen. Del 4

Blått blod er femte bok i serien Halve kongeriket av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, jeg har hørt lydboka, lest av Sarah MacDonald Berge. Handlinga i denne boka ligger også på det eksistensielle planet, men her handler det om liv og død på en helt annen måte enn i Heiloen.

Ingrid er rimelig god på å kludre det til for seg selv, og nå som hun har klart å kapre selveste kronprinsen som kjæreste, må hun selvfølgelig gå hen og bli gravid. Hva gjør en da? Jo, en en bestemmer seg for å klare seg selv og ordne opp alene.

Stort pluss for at boka forteller i passelige detaljer om hvordan en moderne abort foregår. Dette snakkes det alt for lite om og avmystifisering er en god ting.

Og jeg blir jo glad i Ingrid. Hun er et selvdestruktivt surrehue, og kan være både lite smart og ugrei, men hun har et vidunderlig bullshitfilter, særlig deilig i scenen hvor alle synes kronprinsen har vært vidunderlig fordi han har uttalt noen floskler på et rassted på Vestlandet. Ikledd regnjakke. Ingrid viser dessuten helt andre takter mot slutten når hun begynner å finne ut av hva som passer henne i livet.

Boka er effektivt fortalt, og er aktuell både språklig (det brukes mye engelsk og uttrykk som “på ekte”) og i miljøskildringene. Det er vel ikke så mye tvil om hvem party-musikkfyren med kort kallenavn eller det maskerte bandet bygger på. Det er proffe forfattere vi snakker om! Og det kler genren utmerket, synes jeg.

Og hva mener målgruppa?

“Dette er en bok som er veldig vanskelig å legge fra seg. Forfatteren er flink til å bygge opp til spenningstopper og beskriver øyeblikkene veldig bra, du føler nesten at du har sett på en serie. Boka tar opp temaer som er relevante, ensomhet, festing, sosialmedier, skole og balansen mellom kjærlighet og vennskap. Det gjør boka mer relevant for målgruppen hvis det er temaer vi kan relatere til.” AB på Engerdal barne- og ungdomsskole

“Forfatterne bruker et veldig moderne språk og mange referanser som vi, ungdommer, bruker ofte. Forfatterne har gjort en så god jobb i å finne de rette ordene at boken kunne vært skrevet av ungdommer.” Aurora på Smestad ungdomsskole

“Jeg syns hele serien var så bra at jeg fikk søsteren min til å lese den også og nå er vi begge dilla på serien. Jeg gleder meg til å lese neste bok og bare håper den er like bra.” Anna Bianca på Høylandet skole

Selv om boka ikke treffer meg på samme måte som tenåringene, er vi skjønte enige. Boka har bare fått fem anmeldelser, men de er superpositive. Det er tydelig at serien fortsatt treffer!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *