Jeg podcaster!

Jeg er med i podkasten Fabelkameratene, det er gøy, det! Tenk å få sitte å ralle i vei med de beste folka om det morsomste temaet. I arbeidstida!

Illustrasjon til denne episoden

Siste episode handler om fantasy og mat. Jeg synes matskildringer i litteratur er flotte greier. For det første dreier det seg om stemning. Jeg er blant dem som lager film i hodet mens jeg leser. Jo flere sanseinntrykk som skildres, jo bedre blir filmen. Bilder, lyder, temperatur, teksturer. Men legges det til lukt og smak, da ER jeg der. Da går jeg inn i filmen og deltar. De sjeldne gangene det skjer, det er de beste leseopplevelsene.

Dessuten sier hva maten mye om samfunnet som skildres. Hva folk spiser, hvordan de tilbereder maten, det setter tid, sted, teknologisk nivå og klasse på plass. Mye informasjon gjennom skildring som samtidig trigger sansene.

I denne podkastepisoden snakka Maria om A Psalm for a Wild Built av Becky Chambers, ei nydelig bok som jeg også er veldig glad i. Jeg burde antagelig vært te-munk … Og Inger snakka om A Wizard’s Guide to Defensive Baking av T. Kingfisher. Å, den er så morsom! Begge finnnes som lydbøker på Libby om noen interesserte skulle være så heldige å tilhøre Libby-bibliotek.

Men jeg fikk den morsomste oppgaven, nemlig å snakke om kokebøker fra fantasyunivers. Juhu! Jeg har jo noen sånne. Og de er rimelig ulike. Jeg har for eksempel The Unofficial Harry Potter Cookbook av Dinah Bucholz. Den er veldig amerikansk, noe som er litt artig når maten er så erkebritisk. Innvoller, lissom. Uuuugh! Strengt tatt inneholder boka klassisk britisk mat, og mye desserter og snacks. Men når var det noen gang feil?

Recipes from the World of Tolkien av Robert Tuesley Anderson er også rimelig britisk, naturlig nok. Men denne er mer variert, boka skal jo dekke mat for alver, dverger, hobbiter, mennesker, det meste. Det vil si, orkene er vel ikke representert. Og dette er ei mer moderne kokebok, den har mange vegetarretter i tillegg til mer klassiske ting som pork pies. Nydelig illustrert og jeg er nok aller mest glad i bakeoppskriftene. Alverundstykkene er nyyydelige!

En liten del av min private samling!

Er du klar for mer utfordrende ting, kan A Feast of Ice and Fire av Chelsea Monroe-Cassel og Sariann Lehrer kanskje være noe? Den byr på oppskrifter fra Game of Thrones av George R.R. Martin, og er godkjent av selveste forfatteren. Her kan en for eksempel prøve seg på oppskrifter fra middelalderen, noen av dem skal være autentiske, men forfatterne er greie og presenterer alternativer om du skulle ha problemer med å få tak i ur-oksefilét eller ekte drageegg. Jeg har ikke fått somla meg til å prøve Sansas sitronkaker ennå, jeg må ta meg sammen!

Men det artigste innslaget i samlinga mi av fantasykokebøker, er nok Nanny Oggs Cookbook, selvfølgelig skrevet av Nanny selv. Eller Terry Pratchett, da. Hun er en av heksene i Discworld, og å følge en del av oppskriftene i denne boka, vil nok i mange tilfeller være helsefarlig. I beste fall. Men hun gir mange gode råd om etikette, allerede i første kapittel kan vi lære dette:

They say that the way to a man’s heart is through his stomach which just goes to show they’re as confused about anatomy as they gen’rally are about everything else, unless they’re talking about instructions on how to stab him, in which case a better way is up and under the ribcage.

Hvis ikke det er like nyttig som å lære om matlaging, så veit ikke jeg!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *