Serien “For småtasser” fra Solum forlag består av seks bøker som tar for seg hvert sitt tema; anatomi, ingeniørarbeid, økonomi, botanikk, zoologi og arkitektur. Tekst av Jonathan Litton, illustrert av Thomas Elliot. Jeg tenkte at dette neppe er tema som passer for de minste, men siden jeg er på utkikk etter pekebøker i jobbsammenheng for tida, ga jeg dem en sjanse. Og jeg må si jeg ble overraska. Disse bøkene presenterer vanskelige tema på en grei og oversiktlig måte. I botanikkboka lærer vi om blomster og trær, at de vokser opp fra ulike frø, at de trenger lys og næring, har ulike typer røtter, om bier som pollinerer og at planter setter frø som igjen kan bli nye planter. Det hele på ti oppslag med enkle bilder og minimalt med tekst. Økonomiboka forklarer bytteøkonomi, betalingsmåter, internasjonal handel og tilbud og etterspørsel på samme måte. Jeg må si jeg er imponert!
Men så stussa jeg litt på en del ord. I botanikkboka brukes ordet “energi”, i anatomiboka “kontrollsenter” og “oksygen” for eksempel. Det er veldig store ord å bruke til små folk. (Ja, det står til og med ord som “kjemiingeniør”, “hestekastanje” og “tekstiler” i mindre skrift ved illustrasjonene, men dem trenger en ikke lese.) Likevel tror jeg ikke de vanskelige ordene er til å unngå. Og skal en bruke disse bøkene til noe mer enn å se på bildene, må de leses sammen med en voksen. Og helst en voksen som kan forklare ut over tekst og bilder. Men på dette nivået kan selv jeg si noe fornuftig om økonomi, så det burde ikke være noen umulighet.
I tillegg til at tekstene er korte og informative, har jeg sansen for illustrasjonene. De er superenkle, men innholdsrike. Og selv om alle menneskene er tegna i samme stil, er de fleste former, farger og fasonger representert. Jeg skimter til og med et høreapparat på en.
Dette er en vellykka serie, synes jeg. Den er oversatt fra engelsk, hvem som står for den bragden, holder Solum Bokvennen hemmelig. Dem om det.