I det siste har jeg kommet til å lese noen skeive bøker for barn og unge. De er gode på ulike måter.
Regnbuesommer av Camilla Otterlei er tredje bok om Simone. Det er sommer, hun kjeder seg siden alle de andre er bortreist, men så flytter det en ny gutt inn i nabolaget. Så blir det moro og forviklinger og flaue opptrinn, og en liten del av dette handler om at Aaron, den nye gutten, kanskje ikke brukte guttenavn der han bodde før. Er det en katastrofe for en forelska Simone? Nei, det er bare litt rart. Og er vi ikke litt rare alle sammen? Så Simone konsentrerer seg om den rimelig snurrige planen sin for å gjøre inntrykk på Aaron. Den involverer regelbrudd på sjukehjemmet, Elvis og utklassing av ei freestyle-dansegruppe, jeg sier ikke mer.
Dette at boka ikke problematiserer kjønnsinkongruens hos unge, har falt enkelte anmeldere tungt for brystet, blant annet i Fedrelandsvennen (bak betalingsmur). Jeg synes det er nettopp det som bidrar til å gjøre boka så god. Aaron har mer ved seg enn en ser ved første blikk, ja vel, det har vel de fleste av oss. Så vet vi det og går videre. For boka handler om å ha mot til å være seg selv, vennskap og rock. Og det er det som er viktig.
Regnbuesommer er nydelig illustrert av Tiril Valeur. Den som vil lese et relevant intervju med henne og sønnen Mac, kan klikke her.
Loveless av Alice Oseman retter seg mot et eldre publikum, ungdomsskole og oppover. Vi møter Georgia idet hun begynner på universitetet (i Durham. Nydelig by. Reis dit!). Hun er ukyssa, føler at hun henger etter, men er klar for å leve studentlivet og oppleve kjærlighet, fest og seksuell revolusjon! Men det vil seg ikke. Hun finner ingen hun liker på den måten, og de stadig mer innviklede planene hennes fører bare til kaos, forviklinger og sårede venner. Vel er de glade i Shakespeare alle sammen, men de færreste vil leve i en komediene hans …
Ved hjelp av mye tankearbeid og støtte, kommer Georgia fram til at hun er aseksuell. De er en minoritet også innen det skeive miljøet, så rollemodellene er ikke mange. Hurra for Georgia! Men hva betyr det? Må hun leve ensom resten av livet? Denne boka har så flotte skildringer av hvor ulikt livet kan se ut fra forskjellige ståsteder og hvordan det er mange måter å leve gode liv på. Samtidig som den byr på drama, humor og innsikt.
Hesteguttene av Johan Ehn ble nominert til Nordisk Råds barne- og undomslitteraturpris 2020, så kvaliteten burde det ikke være noen tvil om. Sasha og Janec vokser opp sammen på barnehjem i Tsjekkoslovakia på 1920-tallet. De har trent akrobatikk og med hester siden de kunne gå, og når livet tar dem ut i verden, er det sirkus som blir hjemmet deres. De finner både seg selv og likesinnede i Berlin, men nå har vi kommet til 1930-tallet … Samtidig leser vi om 19 år gamle Anton som jobber i hjemmetjenesten i dagens Stockholm. Der blir han gradvis kjent med den nesten 100-årige Alexander og de to historiene flettes sammen.
Fantastisk bok om sterke skjebner, men også viktig fordi den trekker politiske paralleller. Anton er ubekymra og åpen homofil og ikke så opptatt av skeiv historie. Gjennom besøkene hos Alexander lærer han mer og forstår at han ikke kan ta sin egen frihet for gitt.
Tre forskjellige bøker med en tynn, rød tråd. God skeiv lesing!